Inkasso kan foregå på to overordnede forskellige måder

Ordet inkasso bliver brugt lidt forskelligt. Populært bliver det brugt om inkassofirmaet, altså den virksomhed, der forsøger at indkassere forfalden gæld typisk for eller fra en anden virksomhed. Offentlige myndigheder kan også inddrive beløb hos en skyldner, også kaldet debitor, i form af lønindeholdelse. En inkassosag forløber typisk på følgende måde. Debitoren har modtaget en regning eller et krav om betaling, men dette krav bliver ikke indfriet eller det bliver afvist. Kreditoren (udstederen af regningen), som har krav på gælden kan derefter udstede den første rykker. Der er en lang række krav i forhold til blandt andet rykkergebyrer, som der en en vis begrænsning på. Hvis ikke debitor betaler den oprindelige gæld plus rykkergebyr eller -gebyrer (hvis der er fremsendt flere rykkere) efterfølgende, så kan kreditor vælge at sende sagen til inkasso.

Inkasso kan foregå på to måder – udenretlig eller indenretlig. Førstnævnte foregår “uden for retten” og man involverer altså ikke domstolene i inkassoprocessen. Mange virksomheder vælger at lade et inkassofirma stå for denne del mod betaling. En indenretlig inkasso foregår ved at føre en sag hos en domstol, hvilket kan ende i, at gælden bliver tvangsinddrevet af fogedretten og blive opkrævet i form af lønindeholdelse.

Flere danske firmaer kan tilbyde Inkasso og mere

Har du en virksomhed, hvor nogle af dine kunder ikke har betalt deres gæld selv efter en eller flere rykkere, så er der heldigvis flere firmaer i Danmark, som tilbyder at inddrive forældet gæld. Inkassofirmaerne har en ekspertise inden for området og de kan tilbyde denne ydelse mod betaling, så du kan fokusere på udviklingen i din egen virksomhed. Det kan være meget tidskrævende at forsøge at inddrive gæld hos debitorer og mange virksomheder vælger derfor denne løsning, ofte også ud fra et økonomisk perspektiv. Nogle inkassofirmaer tilbyder endda at stå for fakturaer, rykkere samt andet og er derfor ikke udelukkende en inkassovirksomhed. Hyres et privat firma til at gøre jobbet, så behøver det ikke udelukkende at være i form af en udenretlig inkasso. Har de for eksempel et samarbejde med et advokatfirma, så kan de tage sagen i retten for dig, hvilket kan være både praktisk og lønsomt.

Den mest kendte Inkasso i Danmark

Kært barn har mange navne. I dette tilfælde er det nok ikke alle, der vil nikke genkendende til det kære barn i dette tilfælde. Det der tidligere var kendt under navnet RKI, der er en forkortelse for Ribers kredit information, også bare kaldt for Ribers,et kreditvurderingsselskab som nu er opkøbt af Experian. Deres RKI-register gør det muligt for danske virksomheder at indberette eller at søge efter dårlige betalere. Dette giver danske virksomheder mulighed for at undgå økonomiske tab i form af ubetalt gæld. Er en dårlig betaler registreret i RKI-registret kan en virksomhed undlade at tilbyde et lån eller køb på baggrund heraf.

Er du registreret i RKI’s register, så kan det medføre, at du ikke har mulighed for at optage lån eller købe andre ydelser hos virksomheder, der benytter sig af registret. Dette kan selvfølgelig være ærgerligt, men hvis du er registreret, fordi du skylder penge, så er det mulighed for at komme ud af det igen. Experian er ikke noget inkassofirma, så det er ikke dem, du skal kontakte, men derimod virksomheden, der har indberettet dig. For at få slettet registreringen bør du tage kontakt til den eller de virksomheder, du skylder penge til og lave en aftale om betaling af gammel gæld. Derefter kan du bede virksomheden/virksomhederne om at lave en afmelding til RKI og Experian vil derefter slette din registrering samme dag, som de har modtaget ønsket om afmelding.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *