Gojibær og Acaibær – tidens populære superfoods

De seneste år i Danmark har vi set en såkaldt sundhedsbølge. Danskerne går i stigene grad op i både deres fysiske og mentale sundhed. Det betyder, at vi spiser sundere og dyrker mere motion. Vi ønsker at styrke vores velvære, se slanke og fitte ud og leve et langt og sundt liv. I takt med dennes tendens er der kommet øget fokus på superfoods. Et amerikansk begreb, der henviser til fødevarer med et særligt højt vitamin indhold og som typisk også er spækket med antioxidanter.

Nogle af de mere populære er gojibær og acaibær, bliv klogere på deres unikke egenskaber i næste afsnit.

Hvad er Gojibær?

Et gojibær kommer typisk i en tørret udgave. De er små, røde og let rynkede som vi kender det fra rosiner. Faktisk smager de også lidt som rosiner, bare mindre søde. Gojibær stammer fra Lycium Barbarum, der traditionelt vokser i Himalaya i Tibet. Den indeholder 18 forskellige aminosyrer og er ekstremt rig på c-vitamin. Herved styrker de immunforsvaret, reducerer kolesteroltallet og medvirker til at stabilisere blodtrykket. Desuden menes det også, at gojibær giver en bedre søvnkvalitet og har en foryngende effekt på kroppen. Måske netop derfor har man i Kina brugt det som medicin i flere årtusinder, til blandt andet at bekæmpe diabetes. Faktisk siger et savn, at kineseren Li Qing Yuen levede helt fra 1678-1930, altså 252 år, fordi han dagligt spiste en stor håndfuld af de røde superbær.

Gojibær smager skønt på youghurten til morgenmaden, i salater eller som en sund snack i løbet af dagen. Man kan endda købe dem betrukket med rå kakaopulver, den ultimative sunde og velsmagende snack til den søde tand.

Hvad er Acaibær?

De små mørk lilla bær vokser vildt i  Amazonas enorme regnskov, det siges at være at af de sundeste bær, der findes i denne verden. Eksempelvis indeholder det dobbelt så mange antioxidanter som blåbær. Undersøgelser viser, at acaibær har en lang række helbredende virkninger. De indeholder de særlige antioxidanter der hedder anthocyaniner, som menes at kunne sænke kolesteroltal og bekæmpe blodpropper i det den forbedrer kroppens generelle blodcirkulation. Grundet bærrets høje indhold af c-vitamin og ellagesyre tyder undersøgelser på, at det kan undertrykke væksten af cancer celler.  Særligt interessant for mange er også, at Acai menes at kunne bidrage til vægttab samt at bibeholde en sund vægt. Bærret er nemlig fyldt med kostfibre, der bidrager til en sund fordøjelse. Desuden holder det vores system rent og fint, da det indeholder kraftige afgiftende egenskaber.

I Brasilien har man i flere hundrede år brugt acaibær mod hud sygdomme, acai-olien er nemlig et glimrende alternativ til traditionelle produkter og giver din hud en smuk glød.

Som bonusinfo kan det nævnes, at acaibær også er kendt for at øge sexlysten – særligt hos mænd.

Bærrene kan spises hele som snacks, som pulver eller ekstrakt for eksempel i en smoothie eller endda i pilleform som direkte energigivende kosttilskud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *