Den historiske proptrækker

Det er de færreste af os, der til daglig tænker på, at den proptrækker vi så flittigt svinger i tide og utide, har en historie, der går flere hundrede år tilbage. I denne artikel ser vi nærmere på proptrækkerens lidet kendte historie og udvikling gennem tiderne, fra dengang der ikke fandtes proptrækkere og til i dag, hvor du kan få din proptrækker online.

Den historiske proptrækkerSom så mange andre gange i historien er store opfindelser blevet gjort på grund af ren og skær nødvendighed. Eksempelvis var dåsemad vanvittig populært i den nordamerikanske hær under den amerikanske borgerkrig, men på dette tidspunkt var dåseåbneren endnu ikke opfundet. Livet ved fronten eller på marchen var hårdt og at nyde velsmagende dåsemad var til hver en tid at foretrække fremfor tørre beskøjter. Eftersom der ikke fandtes dåseåbnere, måtte soldaterne være innovative, og de brugte deres bajonetter til at åbne dåsen med. Således var verdens første dåseåbnere bajonetter, og de løste da sikkert opgaven effektivt, men Ikke just elegant!

Den samme problematik eksisterede omkring proptrækkeren.

Den første proptrækker

Flere århundreder før problematikken omkring de manglende dåseåbnere gav folk hovedpine, var det et mindst ligeså stort problem at fjerne korkproppen fra vinflaskerne, eftersom flaskerne fyldt med dejlig vin ihvertfald siden slutningen af 1600-tallet var blevet forseglet med korkpropper. En fremragende idé med kork javist, men dengang var proptrækkeren, som vi kender den, endnu ikke opfundet, og det var derfor meget besværligt at åbne flasken.

Endnu engang i historien byggede løsningen på dette hverdagsproblem på videreudviklingen af en genstand fra militæret. De første beretninger om åbning af flasker med egentlige borespiraler stammer nemlig fra hæren og hverdagen ved fronten, hvor soldater og landsknægte brugte det samme redskab til at åbne deres flasker som til at rengøre deres musketløb med! Disse værktøjer var kendt som ‘pistolorme’ og var ligesom den moderne proptrækker et snoet stykke jern, som blev fremstillet af pistolsmede, og som kunne modificeres til at bore ned i flaskernes korkpropper.

Over de næste århundreder fra opfindelsen af den første primitive proptrækker i form af pistolormen arbejdede innovative folk utrætteligt på at udvikle proptrækkeren og gøre den nemmere i brug. Eksempelvis blev der for første gang taget patent på en proptrækker i slutningen af 1700-tallet af den engelske præst Samuel Henshall i samarbejde med producenten Matthew Boulton.

Henshall’s proptrækker var dybest set en T-formet proptrækker, som havde et skæfte af træ eller ben, hvori borespiralen var hæftet fast. Borespiralen havde dog en lille metalplade smedet fast, som kunne kontrollere, at man ikke borede helt igennem korkproppen og som også sørgede for, at selve korkproppen begyndte at rotere med spiralen, når man havde boret tilstrækkeligt ned i proppen. Derved kunne man væsentligt nemmere trække proppen op ad flasken.

En proptrækker i mange former

Over de næste århundreder fortsatte opfindere og vinentusiaster med at videreudvikle og raffinere proptrækkeren. Den enormt populære tjenerproptrækker blev udviklet i 1882 af tyskeren Carl Wienke, og blot seks år senere i 1888 blev vingeproptrækkeren patenteret af englænderen H.S. Heeley.

Innovationen fortsatte gennem det 20. århundrede, og i 1979 tog den amerikanske opfinder Herbert Allen patent på den såkaldte screwpull proptrækker. Denne proptrækker er karakteristisk ved at være fremstillet af stærkt og let bøjeligt plastik, der danner en ‘ramme’ eller krop rundt om en teflonbelagt borespiral i midten. På toppen af rammen er borespiralen fæstnet til et håndtag, som blot skal drejes for at proppen nemt kommer op, når proptrækkeren presses om flaskehalsen. Selvom Allen fik patent på proptrækkeren, blev hans patent angrebet juridisk, eftersom der var flere, der mente, at hans opfindelse var så simpel og indlysende, at et patent ikke var berettiget.

I dag er vi så priviligerede at kunne vælge mellem et stort udvalg af mangfoldige proptrækkere, ligefra de stilede og elegante tjenerproptrækkere i den dyrere ende af skalaen fra eksempelvis tyske Zwilling, til de innovative og moderne tjenerproptrækkere fra italienske Alessi med designs som farvestrålende papegøjer. Indenfor vingeproptrækkere er der også mange slags at vælge imellem, og designet spænder bredt fra de billige modeller, der kan fås i discount-supermarkederne som Netto og Fakta over den forniklede luksusudgave fra Zwilling eller til den innovative og sjove Anna G. proptrækker, også fra Alessi.

Proptrækkere kan også have humor, og i løbet af de senere år er der blevet udviklet proptrækkere med sjove og lidt lumre designs, hvor proptrækkeren er udformet som en opstemt mand, hvor borespiralen er mandens ædlere dele… ahøm… Endvidere findes der nu på markedet også proptrækkere, som er udformet som sørøvere, komplet med bandana, papegøje på skulderen, klap for øjet og et ‘træben’, som er borespiralen. I dag kan man på internettet købe alle de nævnte typer proptrækker.

Borte er de tider, hvor åbning af flasker var svært – og det kan vi blandt andet takke 1600-tallets pistolsmede og landsknægt for, den gode engelske pastor Henshall samt alle de andre, som har været med til at gøre proptrækkeren til det, den er i dag – foruden at gøre hverdagen en lille smule nemmere for os alle sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *